De Onderstroom Schrijven

Schrijven vraagt Moed net als Leven

Proces Schrijven

Schrijven kan je op de been houden. Want als er niemand tijd of aandacht voor je heeft, is het zaak dat je jezelf die tijd en aandacht gaat geven. Moed is nodig om te gaan zitten, een pen te pakken, een leeg vel papier voor je te leggen,tijd te nemen om in het hier en nu gewaar te worden en om de woorden ongecensureerd te laten stromen.

Minstens tien minuten, langer mag ook. Vervolgens is er moed nodig om de woorden die je hebt geschreven te lezen. Uit ervaring weet ik dat er nooit onzin uit je pen komt, omdat niet je hoofd maar je hand in samenwerking met je hart het werk doen.

Het leven kan nog zoveel van je vragen maar jij weet hoe je jezelf kunt beschermen omdat je de juiste woorden op het juiste moment op papier kunt zetten.

Schrijven stimuleert om Ja tegen het Leven te zeggen.

 

Werkwijze:

Aan de hand van de vragen

 1. Wat zijn de feiten? 2. Hoe is het om dat te ervaren 3. Waarom: wat is de betekenis? geven we de driehoek Inhoud – Proces – Betekenis gestalte.

Inhoud: wat is Gestalt Proces Schrijven. Proces: Focussen op de vraag ‘Zeg ik Ja of Nee tegen Schrijven?’. Betekenis: Na tien minuten nemen we tijd om de woorden die op papier zijn verschenen aandacht zonder oordeel te geven. Iedereen wordt gehoord door of in kleine groepen of in de hele groep te werken. Hangt af van de grootte en de behoefte van de groep.