De kans zit in de frustratie

 

In dit boek vertel ik hoe ik door Gestalt Therapie te gaan doen een gelukkiger vrouw ben geworden. Gestalt heeft mij geleerd mijn leven als kunst, als een creatief proces te beschouwen. De kwaliteit van mijn leven wordt bepaald door de manier waarop ik beweeg, adem, spreek, liefheb en werk.  Doe ik dat volgens gebaande paden, neem ik geen risico en sluit ik me af van mijn creativiteit. Maar als ik het lef heb om mijn creativiteit wel tot expressie te brengen en grenzen te verleggen, blijk ik niet alleen deel te nemen aan het ontstaan van een wonder, maar ben ik het wonder zelf.

 

 

Intieme verhalen

Toen ik pas met dit werk begon, voelde ik me ongemakkelijk, omdat mij zoveel  intieme verhalen werden toevertrouwd en ik nauwelijks iets over mijn eigen sores vertelde. En als ik het – soms in een groep – wel deed, werd het me niet in dank afgenomen: hé hallo, mevrouw de therapeut, het gaat hier over ons en niet over jou. Wij hebben geen boodschap aan jouw toestanden. Hoewel wat ze zeiden pijnlijk was, vond ik toen dat ze gelijk hadden. Maar uiteindelijk kruipt, het bloed waar het gaan moet. Ook mijn eigen verhaal is pijnlijk en boeiend en ook ik moet zeggen wat ik te zeggen heb en ook ik heb aandacht nodig. Daarom vertrouw ik mijn gedachten, ideeën, ervaringen en gevoelens aan het papier toe. Het maakt me kwetsbaar. Om aandacht vragen vind ik moeilijk. Toch is dat waar het ook voor mij over gaat. Geven en ontvangen kunnen niet zonder elkaar. Het een is leeg zonder het ander.

In dit boek vertel ik wat ik op mijn eigen pad tegenkwam in mijn verlangen naar geluk. Daarom gaat het over passie, liefde, angst, begeerte, kracht, verlangen, agressie, jaloezie, strijd, twijfel, onzekerheid, ambitie, vriendschap, wantrouwen, vertrouwen en geloof.  Mijn vraag is steeds weer: wat is mijn verantwoordelijkheid, wat draag ik bij aan deze toestand? Welk antwoord moet ik geven op dat wat mijn pad kruist. Niet moeten omdat mijn moeder dat vindt of mijn vader of mijn meester of mijn geliefde of God, maar moeten omdat het goed voor mij is, moeten omdat het bij mij past, moeten omdat alleen ik mijn leven kan lijden en leiden.  Net als jij alleen jouw leven kan lijden en leiden. Mijn hoop is je met dit boek te inspireren op je eigen pad. ‘Wie alleen loopt, raakt de weg kwijt…’ is een Afrikaanse wijsheid, die mij op mijn beurt inspireert. 

Boek Bestellen

Het boek kan besteld worden bij uitgeverij Gopher: www.gopher.nl Het kost 16,50 euro exclusief verzendkosten.